3/3/08

Nine Inch Nails - Ghosts

Από το blog του Trent Reznor, κάπου στις 5 η ώρα το πρωί (ώρα Ελλάδος):

"02 March 2008: ghosts I - IV

The new Nine Inch Nails record is available RIGHT NOW.

Update: The response to this album has been overwhelming, causing our
website to slow to a crawl. We THOUGHT we were ready, but...
We've been adding more servers to accommodate the unexpected demand and we expect to be running smoothly in the next few hours. In the meantime, if you've had any problems with downloads from the Ghosts site, don't worry - you'll be able to use your download link again when the site is more stable. Thanks everyone for making this such an immediate success.
posted by Trent Reznor at 5:47 PM pst, from hong kong."

Δυστυχώς, επειδή δεν κατάφερα να το παραγγείλω ακόμα, το πρώτο άκουσμα είναι γεγονός από τον online flash player που μπορεί να βρει κανείς μέσα στο ghosts.nin.com.
Οι πρώτες μου αντιδράσεις όταν είδα το νέο blog posts ήταν μάλλον διχασμένες. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι ΝΙΝ fans περιμέναμε μία νέα κυκλοφορία, αλλά όχι τόσο σύντομα και φυσικά όχι τοσο υποχθόνια. Και λέγοντας υποχθόνια, εννοώ, με τόση μυστικότητα, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το νέο album ήταν ίσως το μόνο το οποίο συνάντησε το μικρότερο πρόμο από πλευράς ΝΙΝ (κάτι που έρχεται σε αντιπαραβολή με το πρόσφατο Year Zero, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλη).

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Το Ghosts Ι-ΙV είναι ένα καθαρά Instrumental album, έντονα διαφορετικό από ότι όλα τα υπόλοιπα albums που έχει κυκλοφορήσει ο Reznor μέχρι τώρα. Θα μπορούσα να πώ, ότι στο λίγο που το άκουσα, έχει συμπεριλάβει μέσα όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία όλων των προηγούμενων albums του, σε διάστημα 20 περίπου ετών. Υπόκωφοι ενδόμυχοι θόρυβοι, κρυφές μελωδίες, απότομα ξεσπάσματα, μία μάλλον ασυνάρτητη αρμονία, και ανάμεσα σε όλα αυτά η παράνοια των ΝΙΝ σε όλο της το μεγαλείο.
Μπερδεμένοι ήχοι από πιάνο και παραδοσιακά ινδικά όργανα (σιτάρ, tanpura), όλα αυτά πλεγμένα με προσοχή, κάπου χάνονται και σε χαώνουν, αλλά στην πορεία νοιώθεις ότι όλο αυτό κάπου σε βγάζει. Ίσως ήταν και ιδέα μου, αλλά αισθάνθηκα ότι ακόμα και χωρίς λόγια, ο δίσκος κρύβει μέσα του ένα μήνυμα, ένα υποβόσκον concept. Δίνει την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, ότι κάτι κρύβεται από πίσω.

Τεχνικά, το Ghosts χωρίζεται σε 4 δίσκους (I, II, III, IV), ως εξής:

Total: 1:50:09 - μέσος ορος κάθε κομματιού: 3:03
Ghosts I: 27:00 - μέσος ορος κάθε κομματιού: 3:00
Ghosts II: 25:32 - μέσος ορος κάθε κομματιού: 2:50
Ghosts III: 23:51 - μέσος ορος κάθε κομματιού: 2:39
Ghosts IV: 33:46 - μέσος ορος κάθε κομματιού: 3:45

Πρόκειται δηλαδή για 4 ολοκληρωμένα albums, τα οποία οι fans μπορούν να κατεβάσουν free ή με 5$ χρέωση (κάτι που έγινε πρόσφατα και στο Niggy Tardust, το νέο album του Saul Williams, του οποίου την παραγωγή επιμελήθηκε ο ίδιος ο Reznor), όλα αυτά μέσα από την ίδια την Official Page των ΝΙΝ.

Η όλη παραγωγή φαίνεται αρκετά υποσχόμενη και αν μη τι άλλο ασυνήθιστη. Σειρά έχει τώρα να δούμε όλοι τι θα γίνει στη συνέχεια και τι σημαίνουν όλα αυτά.

BTW στο Echoingthesound.org έχουνε λυσσάξει με τις εξελίξεις. Πάω στοίχημα ότι θα κάτσουνε να ψάξουν ένα ένα τα κομμάτια, μη σας πω θα τα περάσουνε ακόμα και από φασματογράφο μπας και βρουν τι μπορεί να κρύβεται από πίσω.

Όσο για μένα, συνεχίζω το πρώτο άκουσμα και επανέρχομαι σύντομα με περισσότερες πληροφορίες.

1 comment:

Cookie Basher said...

Ακόμα δεν άκουσα ολοκληρωμένα, αλλά έχω καλό feeling