7/15/09

Six Degrees of Separation

Στην ταινία του 1993, Six Degrees of Separation του John Guare, η Ouisa, η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια, ακούγεται να λέει:

I read somewhere that everybody on this planet is separated by only six other people. Six degrees of separation between us and everyone else on this planet. The President of the United States, a gondolier in Venice, just fill in the names. I find it A) extremely comforting that we're so close, and B) like Chinese water torture that we're so close because you have to find the right six people to make the right connection... I am bound to everyone on this planet by a trail of six people. How every person is a door, opening up into other worlds.

Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης (καμιά φορά είναι η αλήθεια καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή, αλλά τώρα είναι πολύ αργά), είχα ακούσει κάτι ξώφαλτσο για τη θεωρία του six degrees, τη γενική ιδέα, πιο πολύ κάτι αόριστο, αλλά ποτέ δεν είχα αξιωθεί να κάτσω και να ψάξω τι ακριβώς είναι και πως διάολο μπορώ εγώ να συνδέομαι με τον Obama ή με τον Osama μέσω μόνο μίας αλυσίδας έξι ατόμων. Μόνο έξι άτομα με χωρίζουν από εσένα και από κάθε άλλον εσένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και όχι το Six Degrees ουδέποτε ξεκίνησε σαν πείραμα μέσω του Facebook. Η θεωρία υφίσταται από τις αρχές του 1990, αλλά πήρε διαστάσεις ανεξέλεγκτες κι έγινε παιχνίδι, πείραμα, τρέλα αφού έκανε την μεγάλη είσοδο στη ζωή μας ο παγκόσμιος ιστός και περαιτέρω τα κοινωνικά δίκτυα μέσω του παγκόσμιου ιστού.

Εχθές έβλεπα για δεύτερη φορά ένα τρομερά ενδιαφέρον documentary βασισμένο στο six degrees και στη network theory και πώς αυτες οι αρχές ορίζουν την οργάνωση και τη λειτουργία όλων των ειδών των δικτύων που ελέγχουν το πώς κινείται η σημερινή κοινωνία. Όλο μας το είναι και ότι έχουμε μάθει από παιδιά, βασίζεται τελικά στα μαθηματικά. Όλη μας η ζωή κινείται γύρω από τη λογική, από εξισώσεις, αριθμούς και ολοκληρώματα. Ακόμα και το οτι αισθανόμαστε, το ότι αναπνέουμε είναι αποτέλεσμα μίας περίπλοκης διαδικασίας συγχρονισμού των νευρώνων του εγκεφάλου, νευρώνες οι οποίοι αποτελούν με τη σειρά τους ένα άλλου τύπου κοινωνικό δίκτυο.

Παρακάτω παραθέτω τα links για το documentary. Θεωρώ πως δεν είμαι - ακόμα - το κατάλληλο άτομο για να το αναλύσω, παρά αφήνω όποιον καμμένο θέλει να ανακαλύψει ποια έξι άτομα τον χωρίζουν από την Angeline Jolie, ή πώς ο καρκίνος θεραπεύτηκε μέσω του Kevin Bacon.

Υ.Γ. To documentary δυστυχώς δεν είναι ολοκληρωμένο - χωρίζεται σε 5 κομμάτια και λείπει το 6ο - το ψάχνω να το βρω ολόκληρο, όταν το βρω θα το ποστάρω.









No comments: